Landbouwtech, een landbouwbedrijf in Groot-Gelmen, heeft een industriële megabatterij met een capaciteit van 2 MWh geïnstalleerd. In samenwerking met netbeheerder Elia zorgt deze batterij voor evenwicht op de stoomvoorziening.
Deze Mega-batterij, met een capaciteit van 1MW en 2MWh, vertegenwoordigt een cruciale stap naar een veerkrachtigere, efficiëntere en duurzamere energie-infrastructuur. Het project onderstreept het belang van energieopslag in de energietransitie en zet de toon voor verdere innovaties op het gebied van duurzame energievoorziening.
Het project werd gerealiseerd door Posetron, een bedrijf in Genk, dat werd opgericht met als doel een rol te spelen in de energietransitie, met de focus op energiebeheer.
Het was een mooi moment toen de kinderen van basisschool Momentum op het stadhuis van Sint-Truiden een poster met tekeningen overhandigden aan de burgemeester. Dat gebeurde tijdens de persconferentie die een aantal maanden hard werken afsloot om twee reizende klimaattentoonstellingen “Leven redden op aarde, nu het nog kan” naar de scholen van Sint-Truiden te brengen. Al in september 2022 nodigden we de directies van alle middelbare scholen en basisscholen uit om kennis te maken met de twee tentoonstellingen. De meeste scholen waren onmiddellijk enthousiast om mee te werken.
Met de hulp van de stadsdienst ‘Lokaal Mondiaal Beleid’ werden de tentoonstellingen ingepast in de planning van het schooljaar 2023-2024. In elke school fungeerde een leerkracht als contactpersoon die de coördinatie met alle leerkrachten op zich nam. De tentoonstelling liep in oktober-november 2023 en januari 2024 in de scholen.
Voor de middelbare scholen bestond de tentoonstelling uit zes panelen waarop de klimaatproblematiek in street-art-stijl is uitgebeeld. Deze panelen werden door de stadsdiensten in alle zeven middelbare scholen telkens voor een week opgesteld op de speelplaats. De leerkrachten besteedden tijdens die weken extra aandacht aan de klimaatverandering en bekeken de tentoonstelling samen met hun klas.
De tentoonstelling voor de basisscholen bestond uit 25 panelen waarin de klimaatverandering
werd toegelicht in zeven thema’s. Voor elk thema, zoals energie, vervoer, voeding, etc., wordt uitgelegd ‘wat er mis gaat’, ‘wat er kan gedaan worden’ en ‘wat er gebeurt in Sint-Truiden’.
Tijdens de workshop konden de leerlingen ook kiezen welk klimaatproject (meer fietspaden, meer bomen, meer zonnepanelen, etc.) het stadsbestuur dringend zou moeten realiseren. Ze kozen massaal voor méér bomen in de stad en op de persconferentie overhandigden ze hun vraag aan de burgemeester, met hun uitdrukkelijke verzoek om binnen een jaar terug af te spreken om het resultaat te kunnen beoordelen.
De leerkrachten reageerden zeer positief op de beide tentoonstellingen. Het is een welgekomen aanvulling van hun leerstof over de klimaatverandering.
Zwemparadijs 'Bloesembad' in Sint-Truiden krijgt ecolabel Green Key
LAGO Rozebroeken (Gent), Bloesembad (Sint-Truiden), Olympia (Brugge) en Zwevegem zijn zo pas bekroond met het internationaal ecolabel Green Key. Dat hebben de vier zwemparadijzen onder meer te danken aan hun 3.335 zonnepanelen die samen het energiejaarverbruik van 274 gezinnen hebben opgewekt. Op het dak van Bloesembad staan 386 zonnepanelen.
Lees hier meer over het internationaal ecolabel Green Key.
Sint-Truiden wordt de bakermat voor de nieuwste generatie zogenaamde vastestofbatterijen. De onderzoekers van Solithor, een spin-off van het Leuvense onderzoekscentrum imec, nemen er hun intrek in een nieuw in te richten gebouw, op de terreinen van de fabrikant van auto-onderdelen PunchPowertrain. Ze zullen er de batterijen van de toekomst verder ontwikkelen en op termijn ook produceren. Batterijen die ook elektrisch vliegen mogelijk moeten maken.
Natuurpunt Aulenteer plant een bos op de Tijlozeberg in Gelinden.
Tot en met zondag 20 november kon je hier, samen met de natuurvereniging, 10.000 streekeigen bomen en struiken een plekje geven.
Eerste CO2-neutrale wijk van Limburg in Sint-Truiden.
In Sint-Truiden bouwen projectontwikkelaars Gilen Real Estate en Vestio Vastgoed volgend jaar de eerste energie-neutrale wijk van Limburg. De huizen en appartementen worden er verwarmd met aardwarmte, alle auto’s en ook de afvalophaling gaan ondergronds, duizend zonnepanelen moeten de energiefacturen op maximaal 120 euro per maand houden en er komen ook duizend bomen.
KwadrO vergroent 1700 hectare natuurgebied
In aanwezigheid van waarnemend burgemeester Hilde Vautmans werd woendagavond (26/10/2022) in Sint-Truiden het 21e filiaal van KwadrO geopend. Behalve die heuglijke gebeurtenis stelde Michiel Odeurs, directeur van KwadrO, een vergroeningsproject voor waarmee KwadrO tegen 2030 de CO2 uitstoot met 100.000 ton verminderd wil zien. Tegen diezelfde termijn wil de fabrikant van ramen en deuren 10000 hectaren natuurgebied vergroend hebben. KwadrO is op dat vlak de eerste in de sector die dergelijk engagement aangaat. KwadrO doet dit in samenwerking met Justdiggit.
Justdiggit mobiliseert en verbindt wereldwijd mensen om de natuur terug te brengen. Wereldwijd werden er inmiddels door hun ruim 60000 hectares vergroend en werden 9 miljoen bomen aangeplant. “We zijn trots op de samenwerking met KwadrO. Dankzij hun support zijn wij in staat om meer dan 68.000 bomen terug te brengen in Tanzania. De manier waarop KwadrO met duurzaamheid bezig is en hun klanten helpt met CO2 besparing past uitstekend bij de aanpak van Justdiggit. Samen kunnen we de aarde afkoelen”, zegt Marjolein Albers, managing director bij Justdiggit.
De nieuwe fietsring zal grotendeels samenvallen met de middeleeuwse vesten. Op dit moment moet je als fietser om de haverklap stoppen aan drukke kruispunten, maar dankzij de fietsring zullen fietsers voorrang krijgen op auto's. Op plaatsen waar de ring straten kruist, zal het wegdek verhoogd worden en er zullen ook extra ledstrips geplaatst worden zodat automobilisten goed zien waar het fietsverkeer passeert.
Ook het drukke Europaplein zal heringericht worden. Het autoverkeer zal het plein niet meer kunnen oversteken. Enkel bussen zullen over het plein mogen rijden en daardoor zullen voetgangers en fietsers meer ruimte krijgen. Auto's zullen de stad wel kunnen blijven bereiken via de Tongersesteenweg en de Luikersteenweg.
Auto blijft welkom
De stad zal bereikbaar blijven voor het autoverkeer, maar automobilisten zullen zich wel moeten aanpassen. Nu is de binnenstad nog een zone 30, maar eens de werken aan de fietsring klaar zijn, zal de binnenstad veranderen in een grote fietszone. De binnenstad zal dus niet zoals in Hasselt veranderen in een woonerf waar je maar 20 kilometer per uur mag rijden, maar auto's zullen wel voorrang moeten verlenen aan fietsers.
Grootouders voor het klimaat kregen van de Vlaamse Overheid een ULTIMA Cultuurprijs voor SOCIAAL-CULTUREEL VOLWASSENENWERK 2021
Grootouders voor het Klimaat gaf een krachtig signaal dat het klimaatthema niet enkel de
jongeren aangaat, maar dat het een thema is dat alle generaties aanbelangt.
Grootouders voor het Klimaat is een van de eerste bewegingen van haar soort in Europa, en speelde als pionier een voorbeeldrol voor gelijkaardige initiatieven in het buitenland.
Motivatietekst_Ultima Sociaal-cultureel Volwassenwerk 2021
Raadscommissie over het klimaatactieplan
De stad Sint-Truiden heeft op 10 November 2021 op een raadscommissie een toelichting gegeven over de stand van zaken van haar klimaatactieplan.
bekijk hier de raadscommissie.
Raadscommissie gemeentelijke gebouwen
De stad Sint-Truiden heeft op 11 November 2021 op een raadscommissie uitgelegd hoe ze het energieverbruik in haar publieke gebouwen gaat meten en verminderen.
Lokaal Energie- en klimaatpact
Op 4 juni 2021 keurde de Vlaamse Regering het Lokaal Energie- en Klimaatpact definitief goed. Het pact wil de Vlaamse steden en gemeenten ondersteunen in het behalen van concrete doelstellingen binnen de diverse Vlaamse beleidsplannen (strategische visie Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, Vlaams Energie- en Klimaatplan, Lange Termijn Renovatiestrategie en het droogte- en waterplan Blue Deal) en bouwt voort op reeds ingeburgerde initiatieven zoals het Burgemeestersconvenant 2030. De focus ligt op vier werven: vergroening, energie, mobiliteit en regenwater.
Op de gemeenteraad van 25 October 2021 heeft de voltallige gemeenteraad dit Energie- en klimaatpact goedgekeurd.
Na anderhalf jaar is de klimaatbeweging terug.
Op zondag 10 oktober 2021 trokken minstens 50.000 mensen het klimaatprotest weer op gang: massaal veel burgers maken zich grote zorgen en de beweging wordt steeds diverser. De klimaatcrisis is een feit en ook in België nemen de extreme weersomstandigheden toe. De actievoerders vragen zich af hoeveel slachtoffers er nog meer moeten vallen voordat we echt in actie schieten.
CO2 besparende renovaties door inwoners van Sint-Truiden.
De klimaatkoepel werkt samen met STEBO om inwoners van Sint-Truiden te overtuigen om hun woning te renoveren zodat de CO2 uitstoot vermindert.
We hebben een tweede groep van bewoners samengebracht die een energiecoach van STEBO hebben uitgenodigd.
Hiertoe hebben we op 23 Februari 2021, samen met STEBO een webinar gehouden voor een online info-sessie. Hierop volgend hebben 9 inwoners van Sint-Truiden zich ingeschreven om mee te doen met deze actie.
Voor deze groep werd bij 9 adressen een bezoek van STEBO uitgevoerd en zijn 7 renovatieplannen opgemaakt.
Primeur uit Nieuwerkerken: generator op waterstof
Bij Jos Pierard in Sint-Truiden staat al meer dan een week een unieke installatie te draaien. De tijdelijke stroomvoorziening, die nodig is omwille van langdurige infrastructuurwerken, draait op een grote generator op waterstof. De bedrijven Ziero en Europower mogen de innovatie op hun naam schrijven.
Een 45 Kva generator die op 100% waterstof werkt. Dus zonder uitstoot van CO2 en stikstof, een zogenaamde ‘zero emission’- toepassing.
Campagne Limburgse klimaattuinen.
Door jouw tuin klimaatrobuust in te richten is je tuin weerbaar voor hittegolven, lange perioden van droogte en wateroverlast. Dit zijn fenomenen waar we steeds vaker mee te maken krijgen. Maar met de juiste maatregelen blijft jouw tuin het hele jaar door een fijne plek! Welke maatregelen dat zijn lees je in 'In 7 stappen naar een klimaattuin'.
Heb je goesting om jouw tuin aan te pakken, maar weet je niet waar te beginnen? Laat je adviseren door een Klimaattuincoach of volg een infosessie rond klimaatrobuuste tuinen.
Sint-Truiden is één van de drie pilootprojecten voor deze campagne.
Denk mee met de stad.
Dit inspraakplatform is een initiatief van onze stad voor allerhande inspraakprocessen: ideeën ophalen, stemmen, discussiëren, enquêtes, polls, burgerbegroting, openbare onderzoeken, online mapping, ondersteuning voor adviesraden en bewonerscomités en veel meer. Gebruik het om je mening te geven over het klimaatactieplan van de stad.
Het wordt mogelijk gemaakt door een samenwerking met CitizenLab.
Stad Hasselt en Nuhma plaatsen innovatieve batterij op Centrale Werkplaatsen.
Met de plaatsing van een 38 kubieke meter grote batterij met een vermogen van 480 kWh zetten Stad Hasselt en het Limburgs klimaatbedrijf Nuhma hun voortrekkersrol in de uitrol van duurzame energie kracht bij. De batterij slaat niet enkel lokaal geproduceerde stroom uit zonne-energie op om later te verbruiken: ze maakt ook mogelijk dat de Centrale Werkplaatsen tijdens noodsituaties operationeel blijven en helpt vraag en aanbod op het elektriciteitsnet in balans te houden. De batterij is op 5 februari in werking gesteld door federaal Energieminister Tinne Van der Straeten, CEO van Nuhma Ludo Kelchtermans en schepenen Joost Venken en Laurence Libert.
Limburgse Klimaattop
Op 9 feb 2021 vond de Limburgse Klimaattop plaats, voor de eerste maal online.
Bekijk hier de video van de Limburgse klimaattop.
Hier kan je het nieuwste rapport over de CO2 uitstoot in Limburg downloaden.
Sint-Truiden breidt elektrisch wagenpark uit.
De stad Sint-Truiden verving in 2016 het merendeel van haar wagenpark door elektrische voertuigen. Met het vernieuwen van de leaseovereenkomst, zullen nu naast elektrische personenwagens en milieuvriendelijke vrachtwagens, ook elektrisch aangedreven bestelwagens aan de duurzame wagenvloot worden toegevoegd. De stad beschikt nu over 9 elektrische personenwagens, 6 milieuvriendelijke vrachtwagens en 24 elektrische bestelwagens. Door zelf elektrisch te rijden geeft de stad het goede voorbeeld aan de Truienaren.
Nieuwe constructiematerialen maken de bouwsector klimaatvriendelijker, met behulp van handige micro-organismen.
Onderzoekers bij VITO ontwikkelden in samenwerking met recyclingbedrijf Orbix het zogeheten ‘Carbstone’: tegels en stenen op basis van staalslakken en CO2. ‘De staalslakken worden tot een poeder gemalen dat reageert met geconcentreerde CO2, waarbij CO2wordt vastgelegd in het carbonaatcement’, legt Ruben Snellings (VITO) uit. ‘In de toekomst is het de bedoeling om bij de productie van Carbstone koolstofdioxide te gebruiken die vrijkomt bij industriële processen of die we rechtstreeks afvangen uit de lucht.’ Eerder dit jaar werd in Gent het eerste ‘circulaire voetpad’ met Carbstone gelegd.
Eerste Europese test met zware waterstoftruck
Colruyt Group startte onlangs een proefproject met een elektrische vrachtwagen die zijn batterijen tijdens het rijden bijlaadt op basis van waterstoftechnologie. De truck wordt ingezet bij dagelijkse transporten en moet aantonen dat waterstof geschikt is voor zware logistiek.
“Een belangrijke troef in het vrachtvervoer”, zegt Regine Vaneghem, afdelingshoofd Transport bij Colruyt. “Door deze truck als eerste in Europa te testen, willen we bewijzen dat waterstoftechnologie geschikt is voor zware transportoperaties.”
Volvo werkt aan alternatieven voor diesel in zware vrachtwagens
Het doel van Volvo Trucks is om haar volledige productassortiment tegen 2040 fossielvrij te maken.
De Volvo Group en Daimler Truck (beide deel van de Zhejiang Geely Holding Group) stappen nu samen in een joint venture met als doel het ontwikkelen, produceren en commercialiseren van brandstofcellen voor (in de eerste plaats) zware vrachtwagens.
De Zweedse autobouwer verkoopt al elektrische medium vrachtwagens. Zij willen nu ook het zware gamma uitbreiden met elektrische vrachtwagens. De verkoop daarvan zou in 2021 van start gaan, met productie op grote schaal vanaf het jaar nadien. De vestiging in Gent zal de batterijpacks gaan assembleren voor alle Europese fabrieken van de Volvo Group.
De Vlaamse regering komt voor het eerst met een concreet stappenplan over hoe de zware industrie in 2050 klimaatneutraal moet werken.
In dit decennium worden vooral pilootprojecten uitgewerkt om CO2 en afval te reduceren of om te zetten in andere grondstoffen. Ingrijpender is dat de schop in de grond moet om netwerken voor het transport van CO2 en waterstof aan te leggen.
In de volgende tien jaar komen installaties met een minder geconcentreerde CO2-uitstoot, zoals chemie, raffinage en staal, aan de beurt om CO2 af te vangen. Nieuwe technologieën die tussen 2020 en 2030 nog in een proeffase zitten, zullen in dat decennium opgeschaald en gecommercialiseerd worden.
Tussen 2040 en 2050 moet massaal op nieuwe groene productieprocessen overgeschakeld worden. Fossiele brandstoffen worden op grote schaal vervangen door klimaatneutrale energie en ook de resterende industriële clusters zullen hun resterende CO2-uitstoot afvangen.
Download hier het VLAIO rapport waarop het stappenplan is gebaseerd.
België kan voor het eerst rechtstreeks stroom in- en uitvoeren naar Duitsland, via een 90 kilometer lange ondergrondse hoogspanningskabel. Die zal onze energievoorziening groener maken. Het is een stap vooruit in de vergroening van de stroomvoorziening, zegt de nieuwe Belgische minister van Energie, Tinne Van der Straeten (Groen). De verbinding zet de deur open om op grote schaal groene stroom vanuit Duitsland aan te voeren.
De minister heeft zich voorgenomen om in 2021, wanneer België voorzitter is van de North Sea Energy Cooperation, zwaar in te zetten op de uitbouw van stroomnetten op zee. Elia heeft daarover overigens heel wat kennis in huis.
KU Leuven doet momenteel onderzoek naar het potentieel van agrivoltaics in Vlaanderen. Vanuit het Innovatiesteunpunt zorgen we dat de resultaten van het onderzoek bij de landbouwers terechtkomen. Ze startten met een pilootproject bij Fruitbedrijf Van der Velpen in Bierbeek en installeerden er zonnepanelen boven perenbomen. De eerste testresultaten lijken alvast veelbelovend.
Airbus zelf gelooft alvast rotsvast in waterstof. Guillaume Faury, CEO van Airbus: “Het gebruik van waterstof – als synthetische brandstof of als primaire energiebron - kan de klimaatimpact van vliegtuigen significant verminderen.” Volgens berekeningen die Airbus zelf uitvoerde, zou de CO2-emissie van de luchtvaartsector met zo’n 50 procent dalen.
De vliegtuigbouwer stelde onlangs drie conceptmodellen voor:
EEN KLEINE AANPASSING HEEFT AL EEN GROOT EFFECT
Door klimaatverandering wordt het warmer en verandert het neerslagpatroon. De winters worden natter en de zomers krijgen minder, maar hevigere regen. Droogte en wateroverlast liggen allebei in het vooruitzicht. Via klimaatadaptatie passen we ons hierop aan en beperken we de schade. Ook jij kan helpen door je huis en tuin groener te maken.
Laat je inspireren door alle mogelijke maatregelen om je tuin klimaat-, water- en natuurvriendelijk te maken.
Je vindt voorbeelden op deze nieuwe website: blauwgroenvlaanderen.be
Textielfabrikant Sioen uit Ardooie wil steden helpen afkoelen met een nieuwe geveldoek, die toelaat om van grauwe gevels fleurige geveltuinen te maken. Het gaat om een textieldoek uit vijf materialen, waarin gaatjes voorzien zijn om plantjes en bloemen te laten wortelen. Via een ingebouwd irrigatiesysteem halen planten voeding en water uit de vezeldoek zelf. Sensoren en een pompsysteem, overgenomen uit de groenteteelt, helpen de geveltuin optimaal groeien.
Lees hier meer over dit initiatief.
De overstromingen van 2016, 2018 en 2019, en de daaropvolgende overlegvergaderingen met de stakeholders hebben aangetoond dat de problematiek van water- en modderoverlast en overstromingen niet enkel opgelost kan worden met collectieve maatregelen zoals erosiebestrijdingsmaatregelen, overstromingsgebieden (gecontroleerd overstromingsgebieden), wachtbekkens, etc. Daarom werkt de stad Sint-Truiden hiervoor aan een gecoördineerd beleid.
Lees hier meer over dit initiatief.
Om haar inwoners maximaal te ondersteunen bij de realisatie van hun duurzame renovatie- of nieuwbouwprojecten is de stad Sint-Truiden begin 2020 een partnerschap aangegaan met Dubolimburg.
Lees hier meer over dit initiatief.
Fietsberaad ondersteunt overheden met onderzoek en kennis bij het uitbouwen van hun fietsbeleid.
Buurt- fietsenstallingen zijn een belangrijk onderdeel van een goed fietsparkeer- beleid en fietsbeleid. Deze handleiding richt zich op de buurtfietsenstallingen aan woningen.
Het geeft een stappenplan voor de implementatie ervan.
Kijk ook even naar dit filmpje dat een beeld geeft van buurtfietsenstallingen.
Sint-Truiden rijft Vlaamse onthardingssubsidie binnen voor herinrichting Veemarktsite.Sint-Truiden ontvangt samen met 21 andere initiatiefnemers een deel van de investeringssubsidie van ruim 5 miljoen euro die Vlaams minister van Omgeving Koen Van den Heuvel uittrekt voor onthardingsprojecten en vergroening van steden. De stad zal het geld aanwenden voor de transformatie van de site van het slachthuis op de Veemarkt naar een groenblauwe zone rond de open te leggen Cicindriabeek.
In het bijzijn van minister Zuhal Demir werd op 16 december 2019 het Energiehuis Limburg voorgesteld. Voortaan kunnen Limburgers hier al hun vragen rond energie (besparing) kwijt - zowel digitaal, telefonisch en in de 42 gloednieuwe woon-energieloketten. Daarmee is Energiehuis Limburg de grootste van de Vlaamse energiehuizen.
Contact voor het woon-energieloket van Sint-Truiden:
tel: 012 67 27 23 - 0475 35 65 80. email: bert.vandevijver@stebo.be
Met Stebo, Dubo en Onesto als uitvoerende partners - en met ondersteuning van het Limburgse provinciebestuur - combineert Energiehuis Limburg immers het volledige aanbod van het Energiescanbedrijf, de Benovatiecoach, de Huur- en Isolatiepremie bemiddelaar, het Provinciaal Steunpunt Duurzaam bouwen, de Burenpremie en de kennis van (sociale) kredietbemiddeling.
Meer informatie over het energiehuis vind je hier!
Sint-Truiden werkt met Stebo reeds samen om bepaalde wijken energiezuiniger te maken.
Vlaanderen Circulair is het knooppunt en de inspirator voor de circulaire economie in Vlaanderen. Het is een partnerschap van overheden, bedrijven, middenveld en kenniswereld die samen actie ondernemen. Daarnaast is Vlaanderen Circulair ook een brede beweging van burgers, ondernemers, middenveldorganisaties, lokale overheden... die initiatieven in de circulaire economie willen opzetten.
Al wat reilt en zeilt in het beleid voor de Vlaamse circulaire economie samengebracht in
één overzichtspublicatie!
Geveltuin zuivert douchewater en isoleert huis in Gent. Zou dit ook in Sint Truiden kunnen?
Je vindt hier een beschrijving van de techniek uitgevoerd door Muurtuin BVBA.
De scholen "Hasp-O Centrum" en "Het Kompas" zijn geselecteerd om deel te nemen aan het project VLINDER van de UGent. Nabij de abdijtoren van Sint-Truiden en in Boekhout zijn weerstations geplaatst. Een vergelijking tussen het stadscentrum en de landelijke locatie in Boekhout, ten zuiden van de stad, zal uitwijzen of er in de Haspengouwse stad een hitte-eiland effect optreedt.
Je vindt hier alle informatie over het Vlinder project.
Een groepje laatstejaars van deze middelbare school koos ervoor om hun eindwerk te maken rond ‘Operatie Perforatie’. Ze breken een deel van de speelplaats op en richten het groen in. Door de interactie met de achterliggende gracht en het bos, willen ze meer biodiversiteit in hun schoolomgeving brengen. Allemaal met toestemming van de school uiteraard.
Dertig Limburgse landbouwers planten momenteel 25.000 nieuwe bomen en plantjes aan. Daarnaast komt er meer dan vier kilometer nieuwe hagen, gelabeld met de ‘Plant van hier’-norm. De beplantingen zijn een realisatie van het Limburgse project ‘Boeren planten bij boeren’. Met dat project zorgt de provincie ervoor dat de plannen van haar landschapsarchitect, die het groenscherm rond landbouwbedrijven tekent, effectief worden uitgevoerd. Dat levert een belangrijke bijdrage aan het landschap, de lokale biodiversiteit en het klimaat.
Leer meer over het idee: 'Boeren planten bij boeren'.
Bekijk ook het filmpje Wakker op de Akker om een indruk te krijgen van de uitvoering van het project.