Zes graden Celsius, dat is 's nachts het gemiddelde temperatuurverschil tussen een stad en een meer landelijke omgeving in Vlaanderen. Steden grossieren in stenen, beton en verharding van de bodem, en dat heeft een sterke invloed op de temperatuur. Die materialen absorberen overdag het zonlicht en geven het ’s nachts opnieuw af, waardoor de stad dus amper afkoelt. Donkere materialen en lage windsnelheden kunnen in de zomer bovendien voor een hitte-eilandeffect zorgen, waarbij dat effect nog versterkt wordt. 

Textielfabrikant Sioen uit Ardooie wil steden helpen afkoelen met een nieuwe geveldoek, die toelaat om van grauwe gevels fleurige geveltuinen te maken. Het gaat om een textieldoek uit vijf materialen, waarin gaatjes voorzien zijn om plantjes en bloemen te laten wortelen. Via een ingebouwd irrigatiesysteem halen planten voeding en water uit de vezeldoek zelf. Sensoren en een pompsysteem, overgenomen uit de groenteteelt, helpen de geveltuin optimaal groeien. 

Enkele graden effect

Volgens Sioen, dat de eerste geveltuin installeerde op het eigen hoofdkwartier in Ardooie, is een koelend effect van enkele graden tot op vijf meter voelbaar. “Bovendien is zo’n gevel een interessante plek voor vlinders, hommels, vogels en spinnen”, vertelt innovatieverantwoordelijke Benny Pycke in De Tijd. Sioen installeerde een geveldoek voor de begroeiing van een binnenmuur in het nieuwe distributiecentrum van sanitairbedrijf Van Marcke in Kortrijk en heeft intussen projecten op het oog in Breda, Saint-Omer en Zelzate, waar de gevel van een speelplaats groen zal kleuren. 

Sioen neemt deel aan Cool Towns, een Europees project om hittestress in steden tegen te gaan. De mosterd voor zijn textieldoek haalde het beursgenoteerde bedrijf in Duitsland en Oostenrijk, waar tal van steden actief inzetten op groene gevels. Ook in ons land winnen geveltuinen terrein. “Alle grote steden hebben plannen om groener te worden met parken, groendaken en ook groene gevels om de centra af te koelen”, klinkt het bij Sioen. Op dit ogenblik kost een volledig uitgeruste geveltuin tussen 500 en 1.000 euro per vierkante meter, maar die prijs zal volgens het textielbedrijf nog zakken zodra de volumes groter worden.