transitie

Klimaatjobs

Hier geven we voorbeelden van bedrijven in Vlaanderen die investeren in de nieuwe technologie die nodig is voor de transitie naar een koolstofarme economie. 

  • Vlaams industrieel transitie kader voor een koolstofarme economie

    Het is van belang dat de Vlaamse industrie zich voorbereidt op de transitie naar een lage koolstof economie en inzet op innovatie om competitief te blijven tijdens deze transitie met perspectief 2050. De Vlaamse overheid moet hier optimaal op inspelen door een concreet kader uit te werken om de competitiviteit van de Vlaamse bedrijven te garanderen.


    In opdracht van de Afdeling Energie, Klimaat en Groene Economie (EKG) van het Departement Omgeving, startte de Vrije Universiteit Brussel - Institute for European Studies (VUB-IES) eind 2017 met de uitvoering van de “Verkennende studie ter voorbereiding van de ontwikkeling van low carbon roadmaps in Vlaanderen”.​​​​​​​

    Hier vind je meer informatie over deze studie.


    November 2020: de Vlaamse regering komt voor het eerst met een concreet stappenplan over hoe de zware industrie in 2050 klimaatneutraal moet werken.

    In dit decennium worden vooral pilootprojecten uitgewerkt om CO2 en afval te reduceren of om te zetten in andere grondstoffen. Ingrijpender is dat de schop in de grond moet om netwerken voor het transport van CO2 en waterstof aan te leggen.

    In de volgende tien jaar komen installaties met een minder geconcentreerde CO2-uitstoot, zoals chemie, raffinage en staal, aan de beurt om CO2 af te vangen. Nieuwe technologieën die tussen 2020 en 2030 nog in een proeffase zitten, zullen in dat decennium opgeschaald en gecommercialiseerd worden.

    Tussen 2040 en 2050 moet massaal op nieuwe groene productieprocessen overgeschakeld worden. Fossiele brandstoffen worden op grote schaal vervangen door ­klimaatneutrale energie en ook de resterende industriële clusters ­zullen hun resterende CO2-uitstoot afvangen.

    Download hier het VLAIO rapport waarop het stappenplan is gebaseerd.

  • Arbeid & Milieu

    Arbeid & Milieu vzw is een erkende thematische milieuorganisatie die de transitie naar een duurzame, participatieve en sociaal rechtvaardige samenleving wil versnellen. Hiervoor werken ze samen met diverse partners uit de milieubeweging, vakbeweging & middenveld. De werking focust zich op het bundelen van ervaringen en kennis, het verspreiden hiervan en het uitvoeren van projecten en campagnes, waarbij ze sociale en ecologische vraagstukken verbinden met het thema tewerkstelling.


    Lees hier meer over arbeid & milieu

  • Cleantech Flanders

    Cleantech Flanders geeft je een overzicht van Vlaamse bedrijven die investeren in de technologie die nodig is voor een transitie naar een koolstofarme economie. Ze tonen ook de voornaamste onderzoekscentra die nieuwe technologie ontwikkelen, proefprojecten en veel meer.

    Cleantech is een van de meest bloeiende sectoren in Vlaanderen. Per jaar starten zowat 15 nieuwe bedrijven. De nu meer dan duizend ondernemingen zijn goed voor 25 000 werknemers en een brutowinst van 4 miljard euro. Het Cleantechrapport 2020 dat op de eerste Clean Vision Summit in Mechelen werd voorgesteld, geeft een volledig overzicht van de Vlaamse cleantech, het ecosysteem, de impact ervan en de kansen en uitdagingen voor de toekomst.​​​​​​​


    Lees hier alles over Cleantech Flanders.

  • BlueChem

    BlueChem is de eerste incubator in België die zich specifiek toespitst op innovatie en ondernemerschap in duurzame chemie, zoals de valorisatie van afval- en nevenstromen, procesoptimalisatie en de ontwikkeling van hernieuwbare chemicaliën en duurzame producten.

    BlueChem is een unieke samenwerking tussen overheid, industrie en kennisinstellingen met de gezamenlijke ambitie om de toekomst van de economisch belangrijke chemiesector in Vlaanderen te garanderen en versterken.


    Lees hier meer over BlueChem

  • ZF Windpower

    ZF Wind Power is wereldleider in het ontwikkelen en produceren van hoogtechnologische tandwielkasten voor windturbines.


    Als je meer wil weten over dit bedrijf of een job zoekt in hoog-technologische sector, kijk hier even naar ZF Wind Power

  • Volvo Gent

    De autobouwer Volvo opent in Gent de batterijfabriek die het de komende jaren zal gebruiken om elektrische voertuigen te bouwen. De elektrificatie van voertuigen betekent voor de productievestiging een investering van zowat 150 miljoen euro. De werkgelegenheid bij Volvo Car Gent, met zowat 6.500 personeelsleden de grootste industriële werkgever van Oost-Vlaanderen, is daarmee voor decennia verankerd.

    Lees hier meer over deze batterijfabriek.

  • ArcelorMittal

    Houtafval opwerken tot biokolen, die op hun beurt ingezet worden in hoogovens: met dat project willen afvalverwerker Renewi en staalreus ArcelorMittal samen 250.000 ton aan CO2-uitstoot vermijden. 

    ArcelorMittal Europe wil tegen 2030 30 procent minder CO2 uitstoten en in 2050 klimaatneutraal zijn, doelstellingen die in lijn liggen met de Europese Green Deal en het Klimaatakkoord van Parijs. Om dat te bereiken, werkt de staalgigant aan innovatieve technologieën die staalproductie koolstofarm moeten maken. ArcelorMittal kreeg voor beide projecten al steun van het Europese innovatiefonds Horizon 2020, maar kan nu rekenen op nog meer steun uit Europese hoek. De Europese Investeringsbank (EIB) en de Europese Commissie stellen een lening van 75 miljoen euro ter beschikking.

    Lees hier meer details over transitie naar koolstorarme productie bij ArcelorMittal

Share by: